FV regio Dilbeek vzw
<< hoofdpagina

De volkstelling van 1702

in westelijk Vlaams-Brabant


Een gezamenlijke project van 

Familiekunde Vlaanderen regio Leuven en Familiekunde Vlaanderen regio Dilbeek


Herman Swinnen (redactie) | Paul Behets | Jan Caluwaerts

Frans Belis | Majella Martelé | Myriam Smet

Raf Van der Donckt | Paul Vanduynhoven | Lieve Vanhaecke

Kristof Van Pottelbergh | Gilbert Puttaert


<< hoofdpagina

In het verleden tekende u in op een van onze vorige publicaties over de volkstelling van 1702. Vrijwilligers hebben hier nogmaals een vervolg aan gebreid, met het transcriberen van de tellingen van 1702 in westelijk Vlaams-Brabant.

De volledige transcriptie wordt eind november in boekvorm uitgegeven. Een inleiding situeert het geheel, en achteraan is er een index op de persoonsnamen en een op de beroepen te vinden.

Het boek zal officieel worden voorgesteld tijdens een academische zitting op zaterdag 23 november 2019 om 14h30 in het kasteel La Motte, Lumbeekstraat te Sint-Ulriks-Kapelle (Dilbeek).


Naast de voorstelling van het boek door de redacteur, zal ook Joris De Beul - voorzitter van de Andreas Masiuskring van Lennik - een lezing geven over de historische context van de gepubliceerde tellingen.

U bent hier allen hartelijk op uitgenodigd (mits verplichte inschrijving voor 15 november via info@fv-dilbeek.familiekunde-vlaanderen.be, wegens het beperkt aantal plaatsen), alsook op de receptie nadien.


De personenindex, met de meer dan 6.000 namen, is nu reeds consulteerbaar op de website van FV Leuven, via deze link.

http://www.familiekundevlaanderen-leuven.be/Online-bestanden/Volkstelling-1702-Westelijk-Vlaams-Brabant-index-persoonsnamen.pdf



Wat bedoelen we met 'westelijk Vlaams-Brabant'?


De tellingen van de volgende gemeentes in westelijk Vlaams-Brabant komen aan bod:

Alsemberg, Asse, Baardegem, Beersel, Beert, Bekkerzeel, Beringen, Bever (Strombeek), Bogaarden, Bollebeek, Buizingen, Dilbeek, Drogenbos, Dworp, Eisingen, Elingen, Eppegem, Essene, Gooik, Groot-Bijgaarden, Hamme, Hekelgem, Hombeek-Brabant, Huizingen, Humbeek, Itterbeek, Kapelle-op-den-Bos, Kestergat, Kobbegem, Leerbeek, Linkebeek, Londerzeel, Malderen, Mazenzele, Meerbeke, Merchtem, Mollem, Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, Oudenaken, Pamel, Ramsdonk, Relegem, Ruisbroek, Schepdaal,Sint-Genesius-Rode, Sint-Katherina-Lombeek, Sint-Kwintens-Lennik, Sint-Laureins-Berchem, Sint-Martens-Bodegem, Sint-Martens-Lennik, Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Ulriks-Kapelle, Steenhuffel, Strijtem, Strombeek, Ternat, Vlezenbeek, Wambeek, Wemmel, Wolvertem, Zellik.

Sommige actuele gemeentes behoorden toentertijd als gehucht bij een ander dorp en zijn daar opgenomen: Meuzegem, Imde en Rossem (Wolvertem), Lot (Sint-Pieters-Leeuw), Nieuwenrode (Meise).


Van Brussegem en Meise vonden we de telling niet; als alternatief wordt een ander type belastingscohier uit dezelfde periode getranscribeerd. Gaasbeek, Beigem en Grimbergen ontbreken helaas in dit boek.


Ook het uiterste zuidwesten van de huidige provincie Vlaams-Brabant is amper vertegenwoordigd, de dorpen die eertijds tot het graafschap Henegouwen behoorden hebben in 1702 geen telling gehouden.


Technische gegevens:

Het boek wordt uitgegeven in twee delen.

Het telt meer dan 600 pagina’s waarvan 450 pagina’s transcriptie.

Er zijn indexen op de persoonsnamen en op de beroepen toegevoegd.

Het boek is tijdens de voorintekenperiode (tot 15 november 2019) verkrijgbaar aan € 40. Nadien blijft het te koop aan dezelfde prijs voor FV leden of aan € 50 voor anderen.

De verzendkosten voor het boek bedragen € 8.


Het boek kan afgehaald worden na de academische zitting in Sint-Ulriks-Kapelle.

Het kan ook afgehaald worden in Leuven op zaterdag 30 november 2019 van 14 u. tot 16 u. (adres wordt meegedeeld).

Ook in het documentatiecentrum van FV Dilbeek (het Schoolmeestershuis in Groot-Bijgaarden) kan het boek afgehaald worden (elke tweede donderdag van de maand 20-22 u. en elke vierde zaterdag van de maand 10-12 u.). En op maandagvoormiddag na afspraak via alfons.depester@skynet.be.


Bestellen kan via familiekundeleuven@gmail.com of info@fv-dilbeek.familiekunde-vlaanderen.be en mits betaling van het verschuldigde bedrag op rekening nummer BE69 7510 0154 6178 van FV regio Dilbeek vzw met vermelding ‘1702 Westelijk Vlaams-Brabant ’ en de gewenste levering of afhaling.